Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Na horní Vltavu? Jen s povolenkou NPŠ.

Pravidla splouvání horního úseku řeky Vltavy z Borové Lady do Nové Pece jsou stanovena orgány Národního parku Šumava. Nutno říci, že povolení k plavbě je docela drahé.


Na horní Vltavu? Jen s povolenkou NPŠ.
Tomáš Kala 21.2.2019 1353x všeZprávičky
Celkem 28 článků z rubriky: vše

Pravidla splouvání se v posledních letech ustálila a nedochází k drastickým změnám tak, jako na počátku omezování splouvání. Většina příznivců splouvání a místních lidí už asi rezignovala a smířila se s existujícím stavem, kdy jsou zájmy orgánů NPŠ stavěny výše než názory místních orgánů a občanů. Splouvá se tedy za stejných podmínek jako v roce 2014, jen poplatky od té doby vzrostly. Za loď se platí 500 korun při objednání předem, na místě pak 600, pokud přijdete bez objednání a bude ještě volné místo.

Úplně nahoře se smí o víkendech už od 15.3. na jarní vodu z tání. Spodní část je možné splouvat od května do října s tím, že v květnu se může na vodu pouze o svátcích a víkendech. Od června do října pak denně. Na nejvíce omezeném úseku ze Soumarského mostu do Pěkné platí povinnost registrace a zaplacení poplatku. Plout je zde možné jak s průvodci, tak bez nich a to v závislosti na výšce hladiny. Pouze s průvodci je možné splouvat, pokud je výška hladiny v rozmezí 50 až 61 centimetrů. Bez průvodce se splouvá v případě, že výška hladiny na vodočetné lati umístěné na Soumarském mostě je nad 61 centimetry.

Odkaz na přehledný letáček:

http://www.npsumava.cz/gallery/35/10673-splouvani_2017_tisk.pdf