Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Romantická zřícenina hradu Dívčí kámen

Během splouvání Vltavy určitě nevynechejte návštěvu hradu Dívčí kámen, který se nachází mezi městy Český Krumlov a České Budějovice u ústí Kremžského potoka do Vltavy.


Romantická zřícenina hradu Dívčí kámen
25.3.2019 1068x Tipy, kde se zastavit
Celkem 2 články z rubriky: Tipy, kde se zastavit

O hradu

Unikátní hrad, který se majestátně tyčí na vysoké skále nad řekou, je jednou z nejlépe dochovaných středověkých památek v České republice. Kromě toho je hrad obklopen překrásnou přírodou, která je součástí CHKO Blanský les. Hrad byl založen Rožmberky v roce 1349 a opuštěn na začátku 16. století. V roce 1541 se již písemné prameny zmiňují o pustém hradu.

Pověst

A proč se Dívčí kámen jmenuje Dívčí kámen? Jméno je s největší pravděpodobností starší než hrad sám, protože je zmíněno již v zakládací listině hradu. Ke vzniku jména se váže zajímavá pověst.

Žil kdysi švarný mladík, který se velmi rád proháněl po lesích na svém koni, lovil zvěř, nebo se jen radoval z krásy místní přírody. Na svých toulkách často zavítal k Vltavě, aby dal koni napít a sám se osvěžil v jejích vlnách. Jednoho dne spatřil na břehu řeky krásnou dívku. Chvíli se na ni z úkrytu díval a pak nepozorován odjel. Na to místo se však vracel stále častěji a téměř pokaždé dívku viděl. Zamiloval se do ní a jednoho dne ji požádal, aby se stala jeho ženou. Věřme, že to nebyla jen ženská vychytralost, když dívka odpověděla: „Stanu se tvojí ženou, avšak jen s tou podmínkou, že spolu budeme žít v sídle vystaveném na skále, pod kterou tak ráda chodím.“ A snad to nebylo jen z mužské ješitnosti, že se mladík rozhodl vystavět na skále velký hrad a nazval ho Dívčí kámen na počest své budoucí ženy. Kdybychom věřili pověstem, mohl by tím mladíkem být Jošt z Rožmberka, jeden ze zakladatelů hradu Dívčí kámen. Převzato z http://www.divcikamen.cz/

Praktické info

Hrad je přístupný celoročně každý den od svítání do soumraku.

Vstupné: dospělí 60 Kč, děti 6 – 15 let 30 Kč, děti do 6 let zdarma

Okolo hradu vede červená turistická trasa z Boršova nad Vltavou do Zlaté Koruny a žlutá turistická trasa k železniční zastávce v Holubově. 

 

Více informací na http://www.divcikamen.cz/