Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Rozhovor s panem Vodácký autobus

Vyzpovídali jsme pana Josefa Šelepu, neúnavného to bojovníka za vodáckou linku podél Vltavy. Přečtěte si, jak celý projekt vznikal.


Rozhovor s panem Vodácký autobus
Tomáš Kala 20.2.2019 1637x RozhovoryDopravaJVA
Celkem 4 články z rubriky: Doprava

Pane Šelepo,v posledních několika letech se na Vltavě rozjel váš projekt vodáckého autobusu. Jak jste se k tomu dostali, jak vás to napadlo?

První myšlenka na vytvoření JIHOČESKÉHO VODÁCKÉHO AUTOBUSU  vznikla někdy v lednu 2015.  První obrysy tohoto projektu ale vznikaly o několik měsíců dříve.

Tehdy jsem v listopadu 2014 jel s přítelkyní na výlet bez vytyčeného cíle. Vyrazili jsme na nádraží v Českých Budějovicích a první vlak jel do Rybníka a odtud přípoj na Lipno. Byla tehdy výluka, na které jsem se potkal s kamarádem,  Honzou Lapkou. On v témže roce provozoval 14 dnů vodácké autobusy a vyprávěl jak a proč vlastně skončili tak brzo. Mě to celkem zaujalo, a to i přesto, že on osobně z toho byl tehdy hodně vyčerpaný a negativní. Nedalo mi to, chtěl jsem té myšlence dát šanci a vdechnout jí život. A tak po večerech během zimy vznikla myšlenka JIHOČESKÉHO VODÁCKÉHO AUTOBUSU.  Cíl byl jasný, nevozit „jen“vodáky, ale vytvořit síť turistických autobusů postupně podél Vltavy a Lipenské nádrže. Prvním partnerům z řad kempů a půjčoven byl projekt představen na jaře 2015, v červnu téhož roku pak vyjely první turistické autobusy a představily se tak i široké veřejnosti.

Otázka

Máte s tím nepochybně velký úspěch mezi vodáckou veřejností, která už si na tuto službu zvykla. Dříve byl s dopravou podél řeky vždy problém, fronty aut před kempy se nyní zmenšily nebo zmizely. Kolik lidí můžete denně odvézt a je třeba si dopředu objednat jízdenku?

Předně, jsme velmi rádi, že si vodácká, ale i další turistická veřejnost v uplynulých letech na naše spoje zvyká. Nevím, zda již mohu hovořit, že to byl úspěch, ale jsme rádi že se projektu daří a každoročně o něco povyroste. Úspěchem bych to nazýval, až projekt zcela doroste.  Denní kapacitu každoročně navyšujeme v návaznosti na poptávce turistů, tedy i vodáků.V letošním roce nabídneme v přepravní špičce denně až 750 míst.Kapacita vybraných spojů pak činí až 250 míst, když započteme i místa na stání.

S dopravou je spojeno také to, zda má vodák kde zaparkovat své auto? Jak toto řešíte?

V Boršově nad Vltavou máme malé oplocené parkoviště, které je přednostně určeno pro naše zákazníky,kteří mají zakoupenou jízdenku a a udělají si rezervaci přes naše webové stránky www.parkingborsov.cz. Případně je možné nechávat auta v kempech, kam vodáci přijedou. Nabídku spojů jsme letos výrazně posílili, zejména v období letních prázdnin až na 8 spojů denně a tak auto k cestám podél řeky není potřeba.

Co na vaše podnikání říkají kempy a půjčovny lodí, vítají to nebo jste spíše nechtěnou konkurencí?

Z počátku bylo více kempů a půjčoven lodí skeptických než těch, kteří myšlenku vítali. Pro některé jsem byli nechtěná konkurence,někteří se nám i posmívali, hodili sem tam nějaký klacek pod nohy a občas se objevila i snaha, abychom to zabalili. Dnes je situace v mnoha směrech o poznání lepší. Podařilo se nám navázat velmi dobrá partnerství zejména s partnery, kteří nepatří pod značku Ingetour, což je vlastně náš největší konkurent v přepravě vodáků.

Jaké bude letošní léto? Máte nějaké novinky?

Léto bude doufám štědré na pěkné počasí. Pro celý náš tým to bude letos opravdu náročné. Původní projekt každý rok trochu rostl a vždy jsme nabídli něco nového. V prvním roce prodlouženou trasu až na Lipno, loni pak více spojů. Letos nabídneme obojí a zároveň portfolio našich služeb výrazně rozšíříme.  

Vodácké autobusy vyjíždí v sobotu 10. června  4 x denně, v režimu od středy do neděle mezi Boršovem nad Vltavou a Lipnem nad Vltavou. Od 1. července se k nim pak přidají 4 zcela nové spoje jedoucí každý den a trasa se prodlouží až do Nové Pece. Ve špičce budou moci turisté využít až 8 spojů za dens kapacitou až 780 osob. Zároveň 1. července zavedeme rozšířenou přepravu jízdních kol. Lipensko bude od Rožmberka po Novou pec brázdit 5 cyklo spojů denně. Vyvézt se s námi můžete i na dvě velmi zajímavá místa. Na Jelení Vrchy odkud si můžete užít velmi zajímavou, 70 km dlouhou cestu z kopce na kole. Jeden spoj bude zajíždět také na Vítkův Hrádek.

Má poslední otázka. Dostanete se také někdy sám na vodu?

Naposledy jsem se dostal na vodu před 2 lety s částí našeho vodáckého teamu. Chtěli jsme tehdy vyzkoušet, jak vlastně naše služba funguje z pohledu vodáka a zároveň bylo potřeba si trochu odpočinout a dobít baterky. Řeka a její okolí umí navodit úplně úžasný pocit klidu. Žádné chvátání, žádný stres, všechno si plyne svým pomalým tempem. Od té doby se mi nepodařilo na řeku dostat, byť jen na jeden den. Tak snad v letošním roce se to povede, protože bych si ji rád sjel celou, od Soumaráku po Boršov. Autobus jsem si tam zavedl, tak snad se poštěstí.