Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Víte, co jsou traumabody?

Možná jste si jich při splouvání Vltavy všimli a ptáte se, k čemu to slouží? Na to vám snadno odpovíme.


Víte, co jsou traumabody?
Tomáš Kala 24.2.2019 1258x S lidmí okolo řekyvše
Celkem 28 článků z rubriky: vše

Traumabody a k čemu slouží

Tento projekt vznikl v roce 2014 zásluhou Sdružení pro Vltavu a ve spolupráci se spolkem vltavských půjčoven a kempů. Jejich zásluhou byly po vzoru NP Šumava rozmístěny podél toku řeky tyto bílomodré značky. Byly nejenom rozmístěny, ale hlavně integrovány do integrovaného záchraného systému Jihočeského kraje. Za tím stála spousta práce. Nejprve se musela vytipovat vhodná místa, v současnosti je jich 19 na celém úseku od Vyššího Brodu do Boršova a jsou umístěné na místech, kde je zvýšená pravděpodobnost, že by se něco mohlo stát. Tedy na jezech a také v nepřístupných místech.

Kecy v kleci. Na Vltavě plujeme a poplujeme
Kecy v kleci. Na Vltavě plujeme a poplujeme

Pozvedněte svá pádla k nebi a pak je nechte volně padnout – na hlavy reportérů televize ...

21.2.2019S lidmí okolo řekyvše

Přístupové cesty

Potom se musely projít cesty a přístupy k řece. Tyto přístupové cesty byly rozděleny do několika kategorií – pro osobní auta, pro auta s vyšší světlou výškou (dodávky), pro terénní auta a pro pěší. Tento mapový sešit obdržely všechny složky záchranného systému (např. bude ve všech vozech ZZS JčK, v hasičských sborech a starostů obcí). 

Integrovaný záchranný systém

V případě nějaké nehody zavolá postižený na integrovaný záchranný systém a nahlásí toto číslo z cedule. V tu chvíli mají na dispečinku okamžitě souřadnice místa a zároveň znají nejrychlejší příjezdovou trasu.